dilluns, 1 d’octubre del 2012

DESPERTAR L'HÀBIT LECTOR


Al Bloc Família -Escola han obert un espai on s'explica la importància de la lectura com  un instrument fonamental en el procés de coneixement i de maduració personal dels vostres fills.Hi ha una sèrie de recomanacions perque els pares també ajudeu l'escola a treballar aquest hàbit lector .Les teniu a continuació. 

Si voleu entrar al bloc hi trobareu moltes més coses .

L'adreça és la següent : Despertar l'hàbit lector

Com despertar l'hàbit lector

Intenteu que us vegin llegir a casa. Aquest és el primer pas que heu de fer com a pares: el contagi més eficaç és l'exemple. Quan els pares coneixen el plaer de la lectura, és molt difícil que no el comparteixin amb els fills.

Llegiu en veu alta als vostres fills quan són petits. D'aquesta manera l'infant associarà els llibres amb una experiència de benestar. També és bo que els pares inventeu històries a partir de les imatges d'un llibre; d'aquesta manera despertareu en els vostres fills, a més d'una gran quantitat d'emocions, l'interès d'acostar-se al món dels llibres.

Practiqueu la lectura de deu a vint minuts cada dia amb ells. És més beneficiós llegir un temps curt cada dia que no pas llegir una hora seguida un cop a la setmana. A més d'ajudar-los a desenvolupar l'hàbit lector, els vostres fills us agrairan aquesta estona de dedicació i acompanyament diari. D'altra banda, cal remarcar que per ser un bon lector, a més de llegir, és imprescindible que els vostres fills sàpiguen explicar el que han llegit. D'aquesta manera garantireu la comprensió del text i potenciareu el seu interès per la lectura.

Cal que tingueu a casa llibres que els interessin perquè són l'instrument més poderós per convidar a la lectura. Els vostres fills han de descobrir que es llegeix per aprendre, però també per passar-ho bé, per plaer i per distracció. Si els nens diuen que llegir és avorrit, de ben segur és perquè no han trobat les lectures adequades als seus gustos.

És important que disposeu d'un lloc agradable per llegir amb llum adequada, amb tranquil·litat i sense sorolls que poden distreure la lectura.

Ajudeu-los a planificar un temps per a la lectura i penseu que fora de casa també hi ha llocs i moments per llegir: a la biblioteca, a l'autobús, a la consulta mèdica…

Doneu-los a conèixer altres formats, com els llibres digitals, els blogs, les pàgines web… com una manera diferent d'acostar-se a la lectura.

Interesseu-vos per les seves lectures de classe i compartiu-les amb tanta naturalitat com pugueu, sense convertir-les únicament en un deure escolar. És molt positiu que aprofiteu moments distesos per poder parlar-ne.

Feu amb ells activitats al voltant dels llibres, com ara dibuixar sobre els personatges dels llibres que llegeix, anar al teatre o al cinema a veure obres relacionades amb llibres… Si vosaltres gaudiu anant a una llibreria i fullejant llibres, els nens de ben segur que aprendran a valorar aquests moments i també aprendran a escollir els seus propis llibres.

Regaleu llibres pels aniversaris i celebracions, d'aquesta manera aprendran a valorar-los i a associar-los com una font de plaer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada